Slider

De vijf factoren van werkgeluk

Ben jij gelukkig op werk? Maak gebruik van de positieve psychologie om op een andere manier naar jouw werkgeluk te kijken.

De zomer is in volle gang, een mooi moment om te reflecteren op ons werkgeluk. Doen we nog wel waar we gelukkig van worden? Waar we een aantal jaar geleden nog druk bezig waren om reizen naar het buitenland te boeken, ziet de wereld er inmiddels heel anders uit. Voor waarschijnlijk iedereen is het een roerige periode geweest wat op verschillende fronten het nodige van ons heeft geëist. Waar voor de één het werk letterlijk mee naar huis genomen moest worden en alles opeens plaatsvond binnen deze vier muren, werd het bij anderen juist heel rustig en viel werk weg. Op veel fronten werd ons fundament door elkaar geschud. Voor weinig mensen zal deze tijd geen impact hebben gehad. Je kunt uiteraard ook kijken wat deze periode in positieve zin heeft gebracht.

Werkgeluk in relatie tot de positieve psychologie

‘In plaats van stil te staan bij wat niet goed gaat, verplaatst men de aandacht naar wat wel goed gaat en welke factoren de draagkracht van mensen kunnen bevorderen.’ Deze definitie is van Martin Seligman. Hij wordt, samen met Mihaly Csiksentmihalyi, gezien als de grondlegger van de positieve psychologie. Het is een stroming binnen de psychologie die zich richt op mogelijkheden in plaats van beperkingen. Begrippen zoals geluk en liefde staan hierbij centraal en er wordt vooral aandacht gevestigd op de kwaliteiten van mensen. Maar wat zorgt ervoor dat je gelukkig bent mét en óp je werk?

Om dit te bepalen heeft Martin Seligman een model ontwikkeld waarbij hij 5 werkgeluksfactoren onderscheidt:

Betekenis

In welke mate heb je het gevoel dat je werk ergens toe dient, in hoeverre levert het een bijdrage. Hierbij kun je denken aan een bepaalde maatschappelijke betekenis maar ook wat het persoonlijk oplevert. Werk hebben dat betekenisvol is, levert positieve energie, betrokkenheid en optimisme op.

Relaties

Hoe is de band tussen jou, je collega’s en leidinggevende. Een open, veilige sfeer waarbij mensen op elkaar kunnen rekenen, draagt bij aan het geluksgevoel op het werk. De mogelijkheid om relaties op te bouwen en te onderhouden is dan ook essentieel. Daarbij is het belangrijk om te werken in een (bedrijfs-)cultuur die bij je past.

Uitdaging

In hoeverre word je uitgedaagd. Is het mogelijk om je te blijven ontwikkelen en krijg je de nodige vrijheid om zelf je werk in te richten. De behoefte om prestaties te leveren zal iedereen in bepaalde mate hebben maar wat deze mate is, zal per persoon verschillen. Wat voor de ene als eentonig wordt gezien, kan de ander als uitdagend ervaren.

Flow

In welke mate ga je op in het werk dat je doet. Als je in een flow zit, wil dat zeggen dat je heel geconcentreerd en geïnspireerd aan het werk bent, waarbij je tijd, jezelf en je omgeving vergeet. Hierbij gaat het om een fysieke of intellectuele bezigheid die passend is bij jouw vaardigheden en die het uiterste van je vraagt. Na afloop zorgt dit voor een heel gelukzalig en voldaan gevoel.

Positieve emoties

Hierbij gaat het om je als mens goed te voelen en hoop en inspiratie te halen uit de dingen die je doet. Denk hierbij aan plezier, hoop, tevredenheid en nieuwsgierigheid als positieve emoties die we nodig hebben. Bovendien helpen deze emoties om negatieve ideeën ongedaan te maken. Positieve emoties worden op subjectieve wijze door het individu zelf beoordeeld. Elke factor draagt bij tot welzijn en geluk, waarbij alle factoren evenredig belangrijk zijn.

Inzicht en en bewustwording als middel voor meer werkgeluk

Ontwikkeling begint bij (zelf)inzicht en bewustwording. Deze tijd waar duidelijk wordt wat nu echt belangrijk is, biedt ook weer de mogelijkheid om kritisch te kijken waar je staat. Wat wil je bereiken en waar gaat het nu écht om. Welke factoren van geluk worden al vervuld en wat ontbreekt er misschien nog? De DISC- en drijfverenanalyse kan helpen om hier inzicht in te krijgen. Door bewust te worden van je behoeften, kan je namelijk gerichter op zoek naar waar je wél gelukkig van wordt.

Wil je meer weten over het DISC model van Jung?

Meer weten over de drijfveren van Spranger?

Wil jij als coach, trainer of HR-professional mensen begeleiden naar hun werkgeluk? Bij HRM Profielen kan je de DISC- en drijfverenanalyses inkopen. Ben je nog niet gecertificeerd, dan bieden wij ook (online) certificeringstrainingen aan. Neem gerust contact met ons op, wij bespreken graag met jou de mogelijkheden.

Anderen bekeken ook

Loopbaanbegeleiding DISC en drijfverenanalyse

Omgaan met weerstand tegen verandering

DISC en drijfveren de perfecte match