Slider

Flexwerken: werkt dat voor iedereen?

flexwerken

Het nieuwe werken, ook wel flexwerken genoemd, is als term eigenlijk al niet zo nieuw meer. Het oude werken is gebaseerd op de industriële samenleving. Hierbij werden er vooral goederen geproduceerd waarbij mensen op vaste tijden en vaste werkplekken werkten. Door de opkomst van internet en de ontwikkelingen op het gebied van ICT is er inmiddels al weer enige tijd een ander tijdperk aangebroken: dat van de informatiemaatschappij. De digitalisering heeft ervoor gezorgd dat communicatie op elk moment en vanaf elke plek mogelijk is. Bij het nieuwe werken gaat het dan ook om het flexibiliseren van werk in zowel tijd als plaats.

Zo zijn er vaak flexplekken, kantoortuinen of is er de mogelijkheid om thuis of op andere locaties te werken. Dit zorgt ervoor dat mensen beter inzetbaar zijn, reiskosten beperkt worden en kantoorruimtes efficiënter in gebruik zijn. Het klinkt mooi, maar is het wel voor iedereen even ideaal? Veel mensen hebben behoefte aan bepaalde vastigheid, routine en vertrouwdheid. Zo zijn er medewerkers die het juist prettig vinden om een eigen plek te hebben. Daarbij kan het thuiswerken er ook voor zorgen dat er minder onderscheid is tussen werk en privé.

Hoe gaan de verschillende DISC-stijlen hiermee om?

Ieder mens is uiteraard anders en reageert op zijn of haar manier. Toch kun je met behulp van een DISC-analyse inzicht krijgen welke werkomgeving goed bij iemand past en waar degene moeite mee kan hebben als het gaat om flexwerken. Zo kan een kantoortuin bij een introvert persoon ervoor zorgen dat het hem moeite kost om zich te concentreren. Hij/zij heeft namelijk meer behoefte aan een rustige omgeving. Een extravert persoon zal een plek met veel mensen waarschijnlijk heel gezellig vinden, al kan dit ook voor teveel afleiding zorgen. Maar wat kun je zeggen over de verschillende gedragsstijlen en de manier waarop zij omgaan met deze veranderingen?

Dominantie

Iemand met een dominante gedragsstijl heeft de behoefte om controle te hebben over de omgeving. Daarbij is degene resultaatgericht en wil graag zelf beslissingen nemen. Kijkend naar het nieuwe werken, zie je dat deze persoon waarschijnlijk goed in staat is om zelfstandig te functioneren en verantwoordelijkheid te nemen. Voor hen moet het belang en de meerwaarde van veranderingen duidelijk zijn. Als je bij hen de grote lijnen uitzet, zullen zij verder zelf invulling geven aan hun manier van werken.

Invloed

De gedragsstijl met een hoge I (invloed) kenmerkt zich door enthousiasme, overtuigingskracht en de behoefte om onder de mensen te zijn. Flexplekken of kantoortuinen zullen zij waarschijnlijk gezellig en afwisselend vinden. Een nadeel kan zijn dat zij teveel worden afgeleid. Hierin zou structuur geboden moeten worden. Doordat een medewerker energie haalt uit het contact met anderen, zal thuiswerken voor deze persoon doorgaans minder goed werken.

Stabiliteit

Mensen waarbij de gedragsstijl stabiliteit hoog is, hebben behoefte aan vaste patronen en een voorspelbare werkomgeving. Wanneer de aard en vorm van werkzaamheden verandert, is het voor hen van belang om hierin mee te nemen. Veranderingen moeten goed onderbouwd worden en geef ze ook de tijd om hieraan te wennen. Aangezien zij waarde hechten aan een vertrouwde werkplek, zal het werken met flexplekken voor hen in eerste instantie minder prettig aanvoelen.

Conformisme

Hoe hoger iemand scoort op C (conformisme), hoe meer iemand zich vasthoudt aan opgelegde regels en processen. Daarbij willen deze medewerkers hun werk graag goed en zorgvuldig doen. Verandering op de werkplek kan voor onduidelijkheid en daardoor twijfel zorgen. Zorg voor een uitgebreide uitleg en creëer helderheid over nieuwe verwachtingen en regels. Hierdoor kunnen onzekerheden weggenomen worden. Een rustige werkplek zonder te veel afleiding, werkt het beste voor hen.

Verandering en aanpassing vergt altijd iets van mensen. Daarbij is het goed om te kijken waar behoeftes liggen en op welke wijze weerstanden zoveel mogelijk weggehaald kunnen worden. Het DISC-model kan een mooi aanvullend instrument zijn om hierin inzicht te krijgen en medewerkers zo soepel mogelijk mee te laten bewegen bij de veranderende werkomgeving.

De DISC-analyse inzetten

Wil je meer weten over de DISC-analyse en op welke gebieden het toepasbaar is? Dan helpen we je graag verder. Zo kan je bij HRM Profielen een DISC-certificeringstraining volgen waar je leert hoe je de DISC-analyse op een professionele wijze in kunt zetten in jouw werk. Ben je al elders DISC-gecertificeerd, dan kan je in overleg in veel gevallen direct onze DISC-analyses inkopen. Naast de DISC-analyse bieden wij ook de drijfverenanalyse aan. Heb je interesse in één van onze producten? Neem dan contact met op met HRM Profielen. Wij informeren je graag over de mogelijkheden.