Slider

DISC profiel

Een DISC profiel (vaak verkeerd geschreven als DISK) biedt inzicht in en maakt je bewust van voorkeuren in communicatie en gedrag. Je bent niet rood, groen, geel of blauw om maar in hokjes te spreken. De meeste mensen hebben meerdere van de gedragsstijlen in zich. Daarbij is het ook niet zo dat je je altijd hetzelfde gedraagt. Hieronder lichten we dat verder toe en ondersteunen we je met het interpreteren van een profiel.

Wat is jouw DISC Profiel? Welke overheersende en minder overheersende gedragsstijl zijn er te ontdekken?

Wat is een DISC Profiel?

Het DISC Profiel is gebaseerd op de kleurentheorie van Jung en Marston. Het geeft op een eenvoudige wijze inzicht in de verschillende gedragsstijlen van een individu. Simpel gezegd geeft het antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe gedragen we ons?
  • Hoe reageren wij op onze omgeving?

Met behulp van een vragenlijst worden deze verschillende voorkeursstijlen in kaart gebracht en samengevoegd tot een DISC profiel. Elk individu is uniek en dat maakt ook dat elke uitslag uniek is. Je kan bepaalde voorkeuren hebben, maar bij iedereen werkt dat anders.

De analyse is een weerspiegeling van jouw zelfbeeld

Een profiel komt tot stand aan de hand van jouw eigen antwoorden welke gegeven zijn aan de hand van een online assessment. Het is daarmee een weerspiegeling van jouw zelfbeeld. Het is dan ook geen vaststaand feit, maar we zien het meer als een kader om ontwikkelgesprekken over aan te gaan. Het biedt inzichten in:

  • Gedrag in basis en respons;
  • Een positionering in het teamweb;
  • Omschrijvingen met betrekking tot jouw voorkeur in gedrag en communicatie;
  • Inzicht in kwaliteiten, ontwikkelpunten en valkuilen;
  • Tips en tricks voor collega’s en leidinggevenden.
Een DISC profiel vertaalt zich naar een gedragsgrafiek in basis- en responsstijl.

Hoe komt het DISC profiel tot stand?

Met behulp van een test (vragenlijst) worden deze verschillende voorkeursstijlen in kaart gebracht en weergegeven. In totaal worden er 24 stellingen voorgelegd waarin je vier onderwerpen op volgorde van belangrijkheid dient te zetten.

De antwoorden op deze stellingen vertalen zich vervolgens in het rapport naar een DISC grafiek en de positionering in het teamweb. Op basis hiervan wordt het DISC profiel verder beschreven en krijg je een compleet beeld van een gedragsprofiel.

Een gedragsprofiel is complex te noemen. We handelen anders wanneer we onder druk staan. Dit is terug te zien in het rapport door middel van een basisstijl en een responsstijl.

Ben je geïnteresseerd in het werken met DISC profielen?

Met 20+ jaar ervaring zijn we leverancier van de DISC analyse. We onderscheiden ons met een rapportage die prettig leesbaar is, een hoge herkenbaarheid heeft en modern vormgegeven is. Je kunt alleen analyses inkopen bij HRM Profielen wanneer je een DISC certificering hebt doorlopen. Soms is een opleiding bij een andere partij voldoende. Neem contact op om te bespreken of dit voor jouw genoten opleiding geldt.

DISC profiel

Wat kan je met een DISC profiel?

Zoals al eerder gezegd heeft iedereen elk van deze vier DISC kleuren in meer of mindere mate in zich. Het DISC profiel geeft inzicht in de voorkeuren van iemand en dus ook wat de sterke en mogelijke ontwikkelpunten zijn. Daarnaast geeft het inzicht in welke manier van communiceren bij je past en wat op welke wijze je het prettig vindt om samen te werken. Het is een toegankelijk instrument om inzichtelijk te krijgen wat voor jou belangrijk is.

De kleuren zorgen voor een uniforme taal die gebruikt kan worden binnen verschillende vakgebieden.

Twijfel je nog of het voor jou passend is? Er zijn veel verschillende toepassingsmogelijkheden voor DISC.

Een DISC Profiel gratis uitproberen bij HRM Profielen?

Kan ik een gratis DISC Profiel uitproberen?

Op internet worden ze wel aangeboden; het maken van een gratis DISC profiel of DISC analyse. Uiteraard klinkt dit aanlokkelijk maar onze ervaring is dat het geen nauwkeurig beeld geeft van jouw gedragsprofiel. Vaak is het te algemeen en als je het nog eens invult, komt er een ander profiel uit.

Gratis is naar onze mening niet voor niets gratis.

Wij raden daarom aan om te werken met professionals die gecertificeerd zijn en met betrouwbare analyses werken. Op deze manier krijg je een accuraat beeld van jouw gedragsprofiel. Daarnaast kan een daarvoor opgeleide DISC specialist jou de goede uitleg geven zodat je er ook daadwerkelijk wat aan hebt. Wil je weten hoe een DISC Profiel eruit ziet?

Download hier een DISC voorbeeldprofiel.

Wil je meer weten over de mogelijkheden dan kan je in contact komen via onderstaande button.

HRM Profielen slider
groei

Maak een profiel compleet met de drijfveren van Spranger.

Wanneer je veel met DISC werkt dan is een aanvulling in drijfveren een must-have. Waar DISC gaat over gedrag, ga je met drijfveren meer de diepte in. Het gaat hier om de waarom achter het gedrag. Wat motiveert je? Waar krijg je energie van? Waar kom je je bed voor uit?