Slider

Drijfverenanalyse

De visie van HRM Profielen is dat persoonlijke ontwikkeling begint bij bewustwording en zelfinzicht. Om inzicht te krijgen bieden wij verschillende assessments aan, waaronder de drijfverenanalyse. Deze vragenlijst brengt in kaart wat iemands innerlijke motivatoren zijn. Het geeft weer wat degene belangrijk vindt in het leven, vanuit waar iemand in beweging komt. Een waardevol instrument voor professionals om individuen, teams en organisaties te helpen in hun ontwikkeling.

De drijfverenanalyse, ook wel drijfverentest, geeft inzicht in de innerlijke motivatoren

Wat is een drijfverenanalyse?

De drijfverenanalyse is gebaseerd op de theorie van Dr. Eduard Spranger. De gebeurtenissen die iemand meemaakt en de wijze waarop deze worden geïnterpreteerd, vormen iemands waarden en daarmee zijn of haar drijfveren. We maken onderscheid tussen zes drijfveren.

 • Theoretische drijfveer
 • Zakelijke drijfveer
 • Autonome drijfveer
 • Esthetische drijfveer
 • Sociale drijfveer
 • Ideële drijfveer

Onze drijfveren bepalen de richting die wij kiezen in ons leven en zetten ons aan tot actie, maar wat zijn drijfveren nu echt?

De drijfverenanalyse biedt inzicht in de innerlijke motivatoren.

Wat zegt de individuele drijfverenanalyse?

Naast de algemene beschrijvingen van de drijfveren, bevat de rapportage een uitgebreide toelichting op de uitkomsten van de drijfveren en wat dat in de praktijk betekent. Wat komt er per drijfveer aan bod?

 • De score per drijfveer.
 • Wat zijn de kenmerken behorende bij de drijfveer?
 • Wat zijn de kwaliteiten bij deze uitkomst?
 • Wat geeft deze deelnemer energie?
 • Welke mogelijke ontwikkelpunten zijn er?

Aan de hand van deze onderwerpen kan je richting geven aan bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling of leiderschapsontwikkeling. Daarnaast zien we dat de drijfveren ook steeds vaker ingezet worden binnen recruitment.

Onze analyses helpen het zelfstandig werken

De meerwaarde van een drijfverenanalyse

Omdat drijfveren zich in ons onderbewuste bevinden, zijn deze vaak minder zichtbaar. Dit maakt het lastiger om ze te ontdekken. Een drijfverenanalyse helpt om inzicht te krijgen in de individuele drijfveren en de verschillende drijfveren in een groep. Door het invullen van de vragenlijst krijgen mensen antwoorden op wat voor hen belangrijk is in het leven, wat hun innerlijke motivatoren zijn. De analyse is behulpzaam bij:

 • Het aannemen van nieuwe medewerkers; passen de drijfveren van een kandidaat bij de organisatie en functie.
 • Bij het zetten van een volgende stap in iemands carrière.
 • Leidinggevenden inzicht te geven in wat de medewerkers belangrijk vinden in het leven.
 • In teams onderling begrip en respect te creëren waardoor betere relaties worden opgebouwd.

Onze drijfverenanalyse

Persoonlijke ontwikkeling zou voor iedereen mogelijk moeten zijn. Dat is in ieder geval de visie van HRM Profielen. Vandaar dat onze analyses betaalbaar, prettig leesbaar, betrouwbaar en praktisch toepasbaar zijn. Het biedt een extra verdieping in ontwikkeltrajecten. Het sluit perfect aan op de theorie van DISC.

Bij HRM Profielen is het mogelijk om je te certificeren voor drijfveren door deel te nemen aan één van onze certificeringstrainingen. Ben je al elders gecertificeerd dan kan je in veel gevallen direct bij ons klant worden. Bel gerust naar 085 876 97 41 of stel je vraag via het contactformulier.

Anderen bekeken ook

Naast de drijfverenanalyse bieden we ook nog de volgende rapportages aan:

Header Tom de Waard
Bekijk de DISC analyse

De DISC gedragsanalyse brengt de voorkeursstijlen in kaart. Het geeft inzicht in de verschillende gedragsstijlen die iemand laat zien. Wat zijn de kwaliteiten en wat zijn de ontwikkelpunten?

Bekijk de teamanalyse DISC van HRM Profielen

Stel de teamanalyse samen uit verschillende DISC analyses. Krijg inzicht in de samenstelling van het team, hoe is het team opgebouwd en waar liggen nog kansen. Wat maakt jouw team sterk?