Wat zijn drijfveren? Drijfveren zijn de redenen waarom iemand dingen doet zoals hij of zij dat doet. Waar DISC laat zien wat iemand aan de buitenkant laat zien, gaat het bij drijfveren om de onderliggende motivatie. Je kunt drijfveren zien als de motor achter iemands gedrag. Omdat drijfveren in het onderbewuste zitten, zijn ze vaak minder zichtbaar.
De Duitse gedragswetenschapper Eduard Spranger heeft het begrip drijfveren zoals wij dat nu kennen ontwikkeld. Volgens Spranger worden drijfveren gevormd in onze kindertijd en zijn ze een resultaat van onze afkomst, opvoeding, ervaring en kennis. Deze factoren bepalen samen onze waarden en normen, die invloed hebben op hoe wij handelen en beslissingen nemen. Er zijn zes verschillende drijfveren, elk met een eigen betekenis.
Op eenvoudige wijze meer te weten komen over de drijfveren van E. Spranger? Ontvang de infographic nu via de e-mail.
De drijfverenanalyse brengt de meest belangrijke innerlijke motivatoren van mensen in kaart. Het zegt iets over wat iemand wil bereiken en wat iemand aanzet tot het ondernemen van actie. De drijfverenanalyse meet de unieke kwaliteiten die iemand de organisatie te bieden heeft. Wanneer deze niet overeenkomen met wat de organisatie biedt, kan dat leiden tot stress en een gebrek aan motivatie. Drijfveren en motivatie zijn dan ook nauw met elkaar verbonden. De zes drijfveren worden verdeeld in:
Een hoge score op een drijfveer is niet beter of slechter dan een lage score op een drijfveer. Het vertelt je meer over de waarde die iemand hecht aan de betreffende drijfveer en de houding die iemand aanneemt ten opzichte van deze drijfveer.
Hoge score – passie
Wanneer iemand hoog scoort op een bepaalde drijfveer, dan voelt degene zich sterk verbonden met deze drijfveer. Het zorgt voor de innerlijke motivatie en deze persoon wordt blij als deze ingezet kan worden. Daarom spreken we bij een hoge score over een passie voor deze drijfveer.
Lage score – behoefte
Bij een lage score op een drijfveer, heeft iemand weinig met de betreffende drijfveer. Maar ook dat zegt iets over de keuzes die iemand maakt. Namelijk, wat we niet waarderen, zegt veel over wat we juist wel willen. Daarom spreken we bij een lage score over de behoefte die iemand heeft
Wil jij als professional aan de slag met onze drijfveren? Lees dan meer over onze certificeringstrainingen
Copyright 2024 HRM Profielen