Slider

De 8 teamrollen van DISC

DISC mat team spel

De DISC analyse geeft inzicht in iemands gedragsvoorkeuren. Het is een weergave van welke gedragsstijlen iemand laat zien. Hierbij gaat het niet om goed of fout; iedere stijl is ergens voor nodig. Ook wil het niet zeggen dat iemand zich altijd hetzelfde gedraagt. Wel kan het meer energie kosten als een persoon ander gedrag moet vertonen dan waar de voorkeuren liggen.

Als we kijken naar het DISC model, worden er acht teamrollen onderscheiden. Dit wordt weergegeven in een teamprofiel. Elke individuele score valt in één van de vakjes van het teamprofiel. Hiermee krijg je inzichtelijk welke voorkeursrol iemand in een team heeft.

Het teamprofiel

Elke teamrol heeft bepaalde kenmerken, kwaliteiten en aandachtspunten. Ook hierin is de ene rol niet beter dan de ander. Elke rol heeft dan ook een toegevoegde waarde. Hieronder vind je een korte samenvatting van de verschillende teamrollen.

Initiators

Zijn ordelijk, nuchter en analytisch. Werken georganiseerd, planmatig en zijn resultaatgericht. Reageren doorgaans beheerst in stressvolle situaties. Onder druk worden zij veeleisend. Zijn geneigd bij beslissingen teveel uit te gaan van feiten en cijfers. Hierdoor maken zij een ongevoelige indruk.

Aanvoerders

Zijn vooruitstrevend, aanwezig en doelgericht. Willen graag presteren, kijken vooruit een zullen zich hardmaken om doelen te bereiken. Gaan conflicten niet uit de weg. Onder druk kunnen zijn snel geïrriteerd raken en autoritair overkomen. Geneigd selectief te luisteren.

Motivators

Zijn enthousiast, vriendelijk en houden rekening met anderen. Kunnen mensen goed motiveren en inspireren voor nieuwe ideeën. Willen resultaten behalen met en via de teamleden. Gaan conflicten liever uit de weg. Kunnen moeite hebben met goed managen van tijd en gedetailleerd werk.

Promotors

Zijn goede netwerkers, weten anderen te inspireren en hebben een ruimdenkende geest. Verbaal en sociaal zeer vaardig. Vriendelijk en positief ingesteld. Onder druk kunnen zij impulsief reageren. Kunnen prioriteiten stellen lastig vinden en zijn soms te optimistisch over de haalbaarheid van ideeën.

Verbinder

Zijn vriendelijk, begripvol en tolerant. Werken graag met anderen samen en luisteren goed. Houden rekening met de gevoelens van anderen en zijn gelijkmatig van aard. In lastige situaties kunnen zij passief en weifelend reageren. Problemen van anderen kunnen zij zich teveel aantrekken.

Ondersteuner

Zijn innemend, gemoedelijk en rustig. Zijn bereid zich aan te passen, anderen te helpen en gaan vaak hechte relaties aan. Een voorspelbare omgeving past goed bij hen. Onder druk kunnen zij koppig en dwars worden. Ook kunnen zij moeilijk nee zeggen tegen anderen.

Coördinator

Zijn zorgzaam, kritisch en voorzichtig. Stellen hoge eisen aan zichzelf, werken precies, geordend en gedisciplineerd. Zijn geduldig, loyaal en beschikken over doorzettingsvermogen. Kunnen veel tijd nodig hebben om besluiten te nemen. Op onbekenden kunnen ze afstandelijk en gesloten overkomen.

Analyticus

Zijn accuraat, analytisch en detailgericht. Werken gestructureerd, leveren kwalitatief goed werk en zullen daar ook veel tijd aan besteden. Hun mening onderbouwen zij met concrete feiten. Kunnen een koele, gevoelloze indruk maken en pessimistisch, cynisch uit de hoek komen.

DISC web model

DISC teamanalyse

De DISC teamanalyse is samengesteld op basis van de individuele DISC-analyses van het desbetreffende team. Het geeft inzicht in de verdeling binnen het team; welke gedragsstijlen en ook welke teamrollen zijn sterk en minder sterk vertegenwoordigd. Elke teamrol voegt waarde toe. Vaak is een complementair team dan ook het meest wenselijk zodat mensen elkaar kunnen aanvullen. De teamanalyse kan als waardevol vertrekpunt dienen als het gaat om onderlinge taakverdeling en teamontwikkeling.

HRM Profielen

Dit is slechts een beknopte versie van de teamrollen. Ben jij trainer of HR manager en is teamontwikkeling een belangrijk onderdeel van je werk? Dan kan je bij HRM Profielen de verdiepingstraining DISC in teams volgen. Hiermee haal je nog meer uit de analyse ten behoeve van de ontwikkeling van teams en organisaties. Wil je meer weten, dan helpen we je graag verder. Neem gerust contact met ons op.

Wat anderen ook interessant vinden

Welke kleur ben ik?

DISC en communicatie