Slider

DISC combineren met de drijfveer esthetisch

- HRM Profielen

DISC en drijfveren combineren zorgt voor waardevolle informatie. Het geeft inzicht in wat echt belangrijk is voor iemand en waarom er bepaalde keuzes wel, of niet, worden gemaakt. In deze blog gaan we dieper in op de drijfveer esthetisch; wat houdt deze drijfveer in en op welke wijze kan zich dat uiten als we kijken naar de verschillende DISC kleuren.

De drijfveer esthetisch

De esthetische drijfveer van Spranger kenmerkt zich door een sterke behoefte aan balans. Mensen met een hoge esthetische drijfveer waarderen schoonheid, harmonie en zijn sfeergevoelig. Ze worden aangetrokken door symmetrie, elegantie en visueel aantrekkelijke beelden. Hun doel is om het leven intens te ervaren en te groeien als mens. Zelfexpressie is belangrijk voor ze.

Deze mensen zoeken evenwicht op allerlei gebieden. Daarbij schakelen zij continu tussen de omgeving en hun eigen binnenwereld. Het is een wisselwerking tussen hoe de wereld op ze inwerkt en hoe ze uitdrukken in wat dat voor hun betekent. Het geeft hen energie als er balans is en wanneer ‘alles klopt’.

De rode gedragsstijl (dominantie) in combinatie met esthetisch

Mensen met de rode gedragsstijl zijn resultaatgericht en bereid om (gecalculeerde) risico’s te nemen om doelen te bereiken. In hun communicatie kunnen zij zeer direct zijn. In combinatie met een hoge esthetische drijfveer kunnen deze mensen zowel doelgericht als veeleisend zijn als het gaat om het nastreven van visuele en esthetische perfectie.

Deze individuen richten zich op wat zij voelen en belangrijk vinden. Gedrag en drijfveren beïnvloeden elkaar. De scherpe kantjes van de rode gedragsstijl worden afgevlakt vanuit de esthetische drijfveer, doordat de esthetische drijfveer de sfeer en relatie met de ander goed wil houden. Ook kunnen zij door hun perfectionisme en hun focus op het behalen van doelen, de balans uit het oog verliezen en workaholic zijn.

De gele gedragsstijl (invloed) in combinatie met esthetisch

Mensen met een gele gedragsstijl zijn positief en goed in staat om anderen te inspireren. Zij bewegen zich soepel in sociale situaties en hebben een talent om anderen te overtuigen en mee te krijgen. In combinatie met een hoge esthetische drijfveer zullen zij vanuit passie anderen willen motiveren. Zij kunnen zich aangetrokken voelen tot creatieve en esthetisch projecten en initiatieven.

De gele gedragsstijl beslist vaak op gevoel. De esthetische drijfveer is sfeergevoelig. De gele gedragsstijl gecombineerd met de esthetische drijfveer versterkt dit effect en voelt de sfeer feilloos aan. Een negatieve sfeer heeft direct effect op het gevoel en kost deze persoon meer dan gemiddeld energie, waardoor zij echt moeten opladen na zo’n dag. Het zijn gevoelsmensen die genieten van de highs en de lows van het leven.

De groene gedragsstijl (stabiliteit) in combinatie met esthetisch

Mensen met een groene gedragsstijl hebben behoefte aan een stabiele en consistente omgeving. In combinatie met een hoge esthetische drijfveer zijn zij sterk gericht op een harmonieuze sfeer. Zij zijn betrokken en hechten veel waarde aan persoonlijke relaties. Conflicten gaan zij liever uit de weg en zij zoeken niet snel de confrontatie op.

Intuïtief voelen zij aan hoe het met anderen gaat of als er disbalans is in een groep. Als het niet opgelost wordt, kunnen zij hier last van hebben. Deze individuen zullen dan ook zorgen voor emotionele stabiliteit en een rustgevende, esthetische omgeving. Het liefst leren zij door het zelf te doen en te ervaren.

De blauwe gedragsstijl (conformisme) in combinatie met esthetisch

Mensen met een blauwe gedragsstijl zijn nauwkeurig en detailgericht. Dit in combinatie met een hoge esthetische drijfveer zorgt ervoor dat zij veel waarde hechten aan kwaliteit. Zij zijn perfectionistisch in hun werk; alles moet kloppen. Graag besteden zij veel tijd aan het vervolmaken van iets en zij kunnen zich hier ook echt in verliezen.

Hun behoefte om werk zorgvuldig te doen, maakt dat zij nauwgezet en analytisch te werk gaan. Daarbij houden ze oog voor hoe het er uit ziet. De visuele schoonheid in hun werk en omgeving is dan ook belangrijk voor hen. Zij geven eigen spullen een vaste plek. Door dingen te organiseren en structureren krijgen zij namelijk rust.

Goed om te weten

In deze blog gaat het om een algemene beschrijving. Het blijft belangrijk om te beseffen dat elk individu en dus ook elke combinatie uniek is. Een verdiepend gesprek is nodig om een goed beeld te krijgen van de persoonlijke kenmerken.

Wil jij je kennis verder verdiepen en  meer weten over de combinatie DISC en drijfveren? Kijk dan eens op onze site onder certificeringstrainingen en verdiepingstrainingen en schrijf je in.

Wat anderen ook interessant vinden

DISC combineren met de drijfveer sociaal

DISC combineren met de drijfveer theoretisch