Slider

DISC en drijfveren in teams

DISC- en drijfveren in teams

Met veel plezier verzorgen we al een aantal jaren de DISC en drijfverencertificering. Veel enthousiaste deelnemers hebben we dan ook mogen opleiden tot DISC- en drijfverenconsultant. Ook nu de veranderende tijd een andere aanpak vraagt, hebben we onze trainingen online verder kunnen verzorgen. En gelukkig met succes want we ontvangen onverminderd veel positieve reacties. Aan enthousiasme dus geen gebrek, maar de kunst is wel om het geleerde in de praktijk toe te passen.

Vaak zie je dat hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om onze DISC en drijfverenanalyses in te gaan zetten. Door er juist direct mee aan de slag te gaan en het geleerde in de praktijk te brengen, wordt het steeds gemakkelijker. Uiteindelijk gaat het om vlieguren maken. Hoe meer analyses je nabespreekt, hoe meer ervaring je opbouwt en hoe vertrouwder het wordt. Dan zal je merken dat je in plaats van in juist boven de stof komt te staan. Toch valt er altijd meer over te leren en merken wij dat onze klanten ook graag de verdieping opzoeken. Deze verdiepingsslag maken wij met onze verdiepingstraining DISC en drijfveren in teams.

Wat leer je in de training DISC en drijfveren in teams?

DISC

In de training krijg je tools aangereikt waarmee je het DISC model kunt integreren in jouw trainingsprogramma’s, workshops en andere teamprogramma’s. De training is bedoeld voor professionals die behoefte hebben aan praktische oefeningen, methoden en tips omtrent het werken met DISC in trainingen, maar die ook gewoon eens inhoudelijk willen sparren met een ervaren trainer die zelf al jarenlang werkt met de inzet van DISC in teams.

Drijfveren

In de training DISC en drijfveren in teams leer je ook om praktisch te werken met drijfveren binnen teams: hoe werken de drijfveren nu in een team? Ook krijg je meer inzicht in de combinatie van de drijfveren met DISC. Je leert daarbij redeneren vanuit elke drijfveer; hoe werkt deze drijfveer, hoe redeneert iemand met de betreffende drijfveer? Wat beweegt hem of haar nu eigenlijk? Wat motiveert deze persoon? Kortom: het waarom van een teamlid. Vervolgens leer je praktisch de vertaling te maken naar gedrag (DISC). De drijfveren van een persoon zeggen nogmaals veel over het waarom. Dit waarom uit zich vervolgens in gedrag: En hoe ga ik dat bereiken? Voorbeeld: Een persoon die hoog scoort op de sociale drijfveer (anderen onvoorwaardelijk willen helpen) zal dit met een hoge rode, Dominante gedragsstijl echt anders doen dan iemand die hoog scoort op de groene Stabiele gedragsstijl. In de training leer je meer over de wisselwerking tussen de drijfveren en de DISC-stijlen binnen teams.

Verschillende werkvormen

In de training krijg je verschillende werkvormen aangereikt die je kunt inzetten in jouw eigen trainingsprogramma’s. Met deze verschillende vormen kun je werken verschillende doelen die je voor ogen hebt als trainer. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verbeteren van de onderlinge communicatie, het wederzijdse begrip en de samenwerking. Ook krijg je enkele tools om te werken aan het zelf organiserend vermogen en de pro-activiteit van een team te vergroten.

DISC mat

Zo is er de DISC vloermat waarbij je teamleden fysiek op hun positie in het teamprofiel kan zetten. Hoe voelt dat, hoe wordt het ervaren als je dichtbij of juist ver weg van iemand staat? En waar zouden mensen misschien liever willen staan? Door het fysiek te ervaren, krijg je veel informatie over de onderlinge relaties en groepsdynamiek.

Teamanalyse

Met de DISC teamanalyse leer je om een SWOT-analyse te maken en een actieplan uit te werken. Hiermee krijg je inzichtelijk wat de sterke en zwakke eigenschappen van het team zijn en wat de kansen en bedreigingen vormen. Je leert werken met zowel de basisstijl van het team als de responsstijl en hoe je het team in de actiemodus krijgt, waarbij zij zelf verantwoordelijkheid (leren) nemen.

Wapenschild

Het wapenschild in combinatie met de drijfveren brengt in kaart wat iemands zijn waarden, dromen en wensen zijn. Het geeft inzicht in wat iemand het team brengt en wat hij van het team verlangt. Hierdoor leert men elkaar binnen het team echt goed kennen en begrijpen en kan een teamlid beter op zijn of haar kracht ingezet worden.

Teamoefeningen

Met de teamoefeningen zoals de rivier, de Magic stick en de Marshmallow Challenge leer je als trainer om het team beter te leren samenwerken en communiceren vanuit de DISC stijlen. Je leert hoe jij als trainer beter kunt observeren wat er zich tijdens een teamoefening afspeelt en ook hoe je mogelijke teampatronen kunt detecteren die de samenwerking in de weg staan.

Naast bovenstaande tools kan je ook denken aan werkvormen zoals de 8 verschillende DISC-teamrollen, DISC Speeddating, oefenen met het herkennen van en inspelen op elk van de verschillende DISC stijlen en uiteraard drijfveren teamoefeningen. Deze praktische handvatten dragen ertoe bij om meer verdieping te krijgen als het gaat om het inzetten van de analyses in teams. Een training voor trainers die boordevol zit met oefeningen, tips, uitgewerkte oefeningen en ruimte om te klankborden met onze ervaren trainer.

Nieuwsgierig geworden wat HRM Profielen te bieden heeft?

Wil jij je als trainer, coach of HR-professional onderscheiden en specialiseren in hoe je DISC- en drijfveren kan inzetten in teams? Dan kan je bij HRM Profielen terecht voor de verdiepingstrainingen DISC in teams en Drijfveren in teams. Tijdens de training wisselen we theoretische kennis af met praktische en afwisselende werkvormen waar je na afloop zelf mee aan de slag kan. Ben je nog niet gecertificeerd voor DISC en drijfveren? Dan kan je bij ons ook terecht voor de DISC en drijfveren certificering. Wil je meer weten over onze dienstverlening, neem dan gerust contact met ons op. Wij bespreken graag met jou de mogelijkheden.

Anderen bekeken ook