Slider

DISC Kerstspecial

kerstdiner

It’s the most wonderfull time of the year… Tenminste, als je alle liedjes op de radio mag geloven. De kerstdagen staan in het teken van gezelligheid, eten en nog meer eten, zitten, praten en je vermaken met de hele familie. Hoe leuk het altijd wordt gebracht, veel mensen vinden het toch een hele opgave om de feestdagen door te komen. Want die (schoon)familie met allemaal hun eigenaardigheden, daar heb je het wel mee te doen. Hoe doorsta je het kerstdiner en op welke manier zou je ook om kunnen gaan met deze sociale verplichting? In deze kerstspecial helpen we je hier graag mee!

DISC-familie diner

De iets te dominante (schoon)vader. Degene die als eerste het grootste stuk vlees pakt. Hij is veel aan het woord en zit waarschijnlijk aan het hoofd van de tafel. Hij houdt van kwaliteit dus als het eten niet voldoet, kan hij ontstemd raken en is hij de eerste die er wat van zegt. Het moet ook allemaal niet te lang duren, want ongeduld schuilt om te hoek. Hoe ga je soepel om met deze ietwat veeleisende man? Zorg dat alles vloeiend verloopt, zoals op tijd aan tafel en geen aangebrand eten. Laat hem de wijn uitkiezen en als eerste dat stukje vlees pakken. En wil je een ontspannen avond? Voer dan geen (politieke) discussies met deze persoon.

De overenthousiaste (invloed) tante. Ze heeft wel zin in een feestje, het kan haar niet lang genoeg duren. Hoe meer mensen hoe meer vreugd en er moet vooral veel gelachen worden. Het eten vindt ze al snel goed, als het maar gezellig is. Waarschijnlijk zit ze vol verhalen die naarmate de avond vordert, steeds extremer worden. Afremmen heeft vaak geen zin, dat is olie op het vuur. Als zij voor het eten zorgt, help haar dan een beetje en houd er rekening mee dat het allemaal wat langer kan duren. Let op, zorg ervoor dat je niet te veel meegaat met haar enthousiasme. Voordat je het weet is de agenda voor het komende jaar gevuld met allerlei gezamenlijke activiteiten. Want hoe leuk dat op het moment klinkt, de dag daarna krijg je spijt.

De zorgzame stabiele oma. Zij vindt het zo fijn om iedereen weer te zien. Als rustige tafelgenoot zal zij veel belangstelling naar haar (klein)kinderen tonen. Ze hoort heel graag hoe het met je gaat en zal het opmerken als je een beetje stil, wit of moe bent. Tijdens het eten pakt zij het kleinste stukje vlees zodat er genoeg voor anderen over is. Oma is een behulpzame gast die als eerste opstaat om mee te helpen met opruimen. Zorg dat de planning voor de avond duidelijk is en wijk daar niet te veel van af. Laat je niet verleiden tot een scherpe discussie met een van je andere familieleden, ook al zou je dat graag doen. Kies liever voor behoud van harmonie en goede sfeer tijdens het diner, dat vindt oma het fijnste. Stel oma op haar gemak, laat haar niet stil in een hoekje zitten en betrek haar bij het gesprek.

De kritische (conformistische) oom. Hij zal op tijd aanwezig zijn, misschien zelfs wat te vroeg. Verwacht geen uitbundige feestkleding, praktisch is goed genoeg. Een duidelijke tijdsplanning en een tafelschikking zal hij waarschijnlijk waarderen. In de gesprekken aan tafel moet hij een beetje op gang komen. Eerst wordt de situatie beoordeeld en er wordt pas wat gezegd als dat meerwaarde heeft voor het gesprek. Zorg ervoor dat je weet waar het vlees vandaan komt en vertel daarbij geen onwaarheden. Vermijd discussies over onderwerpen waar je oom veel over weet en laat nergens blijken dat jij het beter weet. De avond kan dan namelijk lang gaan duren.

Met deze kennis wensen wij jullie allemaal gezellige, warme en mooie feestdagen toe!

Anderen bekeken ook

Doelen bereiken met DISC

Commerciële vaardigheden verbeteren met DISC

Het DISC-model en de verschillende communicatiestijlen