Slider

De acht teamrollen van DISC

DISC web model

Welke DISC teamrollen zijn er?

Er wordt binnen het DISC model onderscheid gemaakt tussen de volgende acht DISC teamrollen. Op basis van de score in de gedragsgrafieken valt iemand binnen één van de vakken binnen het teamprofiel en krijgt de één van de volgende rollen toebedeeld:

We geven per teamrol hieronder een korte toelichting, maar er is nog veel meer te vertellen. Voor verdieping in de teamrollen van DISC kan je ervoor kiezen om de DISC verdiepingstraining te volgen en/of gebruik te maken van onze teamanalyse DISC.

DISC team overleg

de Initiator

Introvert – Extravert – Taakgericht

Denken creatief, zijn nuchter en ordelijk. Zij zijn resultaatgericht maar willen het wel graag goed doen.

Kwaliteiten: Werken efficiënt en blijven rustig in crisissituaties. Nemen vrij gemakkelijk een moeilijke beslissing op basis van feiten.

Aandachtspunten: Kunnen ongevoelig en berekenend overkomen. Kunnen te veeleisend worden onder druk.

 

DISC team

de Aanvoerder

Extravert – Taakgericht

Zijn vooruitstrevend, aanwezig en toekomstgericht. Zij hebben een sterke drang om te presteren en gaan conflicten niet uit de weg.

Kwaliteiten: Zijn gedreven en zorgen voor resultaten. Zij kunnen met ongewone oplossingen komen bij problemen en geven niet snel op.

Aandachtspunten: Kunnen arrogant en afstandelijk overkomen. Raken geïrriteerd als anderen niet aan hun hoge verwachtingen voldoen.

Verdiepende kennis over de DISC gedragsanalyse

de Motivator

Extravert – Taakgericht – Mensgericht

Hebben oog voor taak en mens, zijn enthousiast en vriendelijk. Zij houden van afwisseling in hun werk en contacten met anderen.

Kwaliteiten: Willen doelen met elkaar realiseren en houden rekening met anderen. Zij zijn besluitvaardig en kunnen anderen goed motiveren.

Aandachtspunten: Kunnen conflicten uit de weg gaan en beslissingen teveel laten beïnvloeden door de emoties van anderen. Moeite met time management.

promotor

de Promotor

Extravert – Mensgericht

Zijn vrolijk, extravert en hartelijk. Leggen en onderhouden gemakkelijk contact en zijn avontuurlijk ingesteld.

Kwaliteiten: Zijn verbaal en sociaal vaardig. Weten anderen gemakkelijk voor zich te winnen en te overtuigen. Komen met vernieuwende ideeën en zijn enthousiast.

Aandachtspunten: Gaan direct met een taak beginnen zonder informatie in te winnen en ronden taken niet altijd af.

verbinder

de Verbinder

Extravert – Introvert – Mensgericht

Zijn vriendelijk, begripvol en tolerant. Zij kunnen goed luisteren en zetten zich in om een prettige werksfeer te creëren.

Kwaliteiten: Houden rekening met de gevoelens van anderen en bieden een luisterend oor. Komen constant over en gedijen goed in een stabiele omgeving.

Aandachtspunten: Te tolerant naar anderen en gaan confrontaties uit de weg. Kunnen passief en weifelend reageren op lastige situaties.

ondersteuner

de Ondersteuner

Introvert – Mensgericht

Zijn innemend, gemoedelijk en bescheiden. Zullen zich aanpassen aan personen die zij vertrouwen en komen rustig en gelijkmatig over.

Kwaliteiten: Zijn geduldig en hebben een consistent werktempo. Zijn goed in gespecialiseerd werk n zijn bereidwillen anderen te helpen.

Aandachtspunten: Vinden ‘nee’ zeggen lastig en kunnen verandering binnen het team lastig vinden. Onder druk worden zij soms koppig en dwars.

coordinator

de Coördinator

Introvert – Mensgericht – Taakgericht

Zijn kritisch, voorzichtig en loyaal. Ze beschikken over geduld en doorzettingsvermogen en werken systematisch en geordend.

Kwaliteiten: Stellen hoge eisen aan zichzelf en anderen. Zijn zorgzaam en werken gedisciplineerd en precies.

Aandachtspunten: Besteden teveel tijd aan het nemen van beslissingen. Kunnen lastige taken voor zich uitschuiven en zich zorgen maken over wat mis kan gaan.

analyticus

de Analyticus

Introvert – Taakgericht

Zijn nauwkeurig, accuraat en analytisch. Kunnen goed kritisch en objectief waarnemen en werken graag detailgericht.

Kwaliteiten: Kunnen hun mening goed onderbouwen met concrete feiten. Besteden veel tijd aan het neerzetten van goede resultaten.

Aandachtspunten: Kunnen koel en afstandelijk overkomen. Gaan risico’s en het nemen van beslissingen uit de weg. Teveel gericht op wat niet kan.