Slider

DISC test – wanneer is het passend?

De DISC test leent zich voor veel verschillende vakgebieden. Waar kan je het voor gebruiken en hoe zet je het in?

De DISC test, vaak verkeerd geschreven als DISK, er bestaan behoorlijk wat onduidelijkheden met betrekking tot deze kleurentest. Wat is het nu precies? Velen zien het als een persoonlijkheidstest waarin je in hokjes gedeeld wordt, maar anderen noemen het weer een analyse of assessment. Daarnaast kan er ook de misvatting zijn dat je door de test beoordeeld wordt. We vertellen je graag waarvoor je de test wel en niet in kunt zetten.

 1. Wat is de DISC test?
 2. Waar kan ik de DISC test voor gebruiken?
 3. Kan ik de DISC test online inzetten?
 4. Wat kost de DISC test?
 5. Gratis DISC test ontvangen?
 6. Kan ik een DISC test kopen bij HRM Profielen?

Wat is de DISC test en wat kan je er mee?

De test bestaat uit een vragenlijst van 24 stellingen en is gebaseerd op de theorie achter het DISC model. Ieder mens is anders en vertoont ander gedrag. De test geeft een weerspiegeling van hoe iemand doet. Het biedt op een eenvoudige wijze inzicht in iemands voorkeursstijlen in gedrag en communicatie. De test meet op basis van twee assen:

 • introvert versus extravert (X-as)
 • taakgericht versus mensgericht (Y-as)
De DISC test leent zich voor veel verschillende vakgebieden. Waar kan je het voor gebruiken en hoe zet je het in?
Figuur 1: De DISC test is gebaseerd op vier gedragsstijlen

Introvert – extravert

Introverte mensen halen energie uit afzondering. Zij zijn meer beschouwend en denken eerst na voordat zij overgaan tot handelen. Zij geven de voorkeur aan één-op-één contact. De extraverte mens haalt energie uit het contact met anderen. Hun tempo ligt hoog, zij handelen doorgaans eerst en denken daarna. Voor ontspanning zoeken zij de interactie op met andere mensen.

Taakgericht – mensgericht

De taakgerichte mens maakt beslissingen met zijn hoofd. Niet dat degene geen gevoel heeft maar de besluitvorming vindt plaats na het analyseren van een situatie. Taakgerichte mensen zijn meer gericht op de taak dan op de mens. De mensgerichte mens beslist meer vanuit gevoel. Zij zijn gericht op de relatie met anderen en laten zich in hun handelen meer leiden door emoties.

Door de assen met elkaar te combineren, krijg je de vier kwadranten van gedrag. Deze zijn: Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Conformisme. Elke gedragsstijl kenmerkt zich door zijn eigen manier van communiceren, voorkeur van aansturen en samenwerken. Met de gedragsanalyse krijg je inzichtelijk in welke mate iemand elk van de 4 gedragsstijlen in zich heeft. Waar gaat je voorkeur naar uit als het gaat om gedrag, wat is jouw specifieke manier van doen en waar voel jij je het prettigst bij als het gaat om communicatie.

Dit wordt aangeduid met de vier herkenbare kleuren. Het wordt om deze reden ook wel aangeduid als de DISC kleurentest. Wil je meer informatie over de individuele gedragsstijlen? Klik dan op één van onderstaande linkjes:

Wanneer zet je de DISC test in?

Bij HRM Profielen spreken we liever van een DISC analyse, welke tot stand komt op basis van een online test. Het brengt een deel van je persoonlijkheid in kaart. Verder suggereert het woord test dat het gaat om iets waarvoor je kan zakken of slagen. Dit geldt niet voor een DISC test, hiervoor kan je niet slagen of falen. Het ene profiel is namelijk niet beter of slechter dan de andere. Juist de combinatie van de verschillende stijlen zorgt ervoor dat iemand uniek is.

De uitkomst van de test biedt een solide basis om over in gesprek te gaan.

Kan je de test gebruiken als een assessment?

Ons advies is om dit niet te doen als enig instrument, maar als onderdeel van het geheel. Bij een assessmentcenter komt het er vaak op neer dat iemand beoordeeld wordt voor een bepaalde functie. DISC geeft echter geen oordeel. Bij een selectie is het van groot belang om de gehele context in ogenschouw te nemen. Om deze reden wordt DISC vaak in combinatie met drijfveren ingezet.

Toch kan je de test binnen een breed spectrum van werkgebieden inzetten. Onze samenwerkingspartners gebruiken het onder meer voor:

 • (Team)training
 • Individuele en teamcoaching
 • Werving & selectie 
 • Loopbaanbegeleiding
 • Sales & klantcontact
 • Re-integratie

Het zorgt voor meerwaarde als het gaat om inzicht, bewustwording en ontwikkeling van individuen, teams en organisaties. Wanneer je namelijk inzicht hebt in je eigen gedrag, kan je je sterke kanten uitbouwen en/of aandachtspunten verbeteren. In gesprekken of bijeenkomsten kan je de analyse verder uitdiepen en toepassen binnen de context waarin dit instrument wordt ingezet. Dit zorgt voor waardevolle informatie wat kan bijdragen bij het maken van bepaalde keuzes in iemand zijn of haar (werk)leven.DISC test gratis uitproberen voor jouw ontwikkeltrajecten?

Kan ik de DISC test online inzetten?

Zeker! Het afnemen van de test vindt uitsluitend online plaats. Het werkt dan als volgt:

 1. Je beheert een eigen account van waaruit jij als professional eenvoudig en snel jouw testen uit kunt zetten.
 2. Degene die de test in dient te vullen ontvangt een link via de mail.
 3. De link verwijst naar een online omgeving waar ongeveer 25 (vraag)stellingen beantwoord dienen te worden. Dit zou ongeveer 20 minuten in beslag moeten nemen.
 4. Na het invullen van de test wordt het rapport op basis van de gegeven antwoorden binnen twee uur beschikbaar binnen jouw omgeving.
 5. Vanuit hier kan je het rapport downloaden of doorsturen.

Wat kost een DISC test?

De DISC test wordt in allerlei prijsklassen aangeboden. We zijn niet de goedkoopste aanbieder, maar hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De gedragstest van HRM Profielen wordt continu doorontwikkeld op basis van de feedback die we vanuit onze samenwerkingspartners terugkrijgen. We vinden het vanuit HRM Profielen erg belangrijk dat het voldoet aan de volgende criteria:

 • Prettig leesbaar
 • Toegankelijk voor een brede doelgroep.
 • Herkenbaar
 • Van hoge kwaliteit
 • Modern vormgegeven

We bieden onze test meertalig aan in het Nederlands, Frans en Engels. Wil je meer weten over de tarieven en mogelijke staffelkortingen. Neem dan gerust contact op.

Waarom zou ik niet kiezen voor een gratis DISC test?

Naar onze mening is gratis niet voor niets gratis. Vaak ontbreekt het binnen deze testen aan diepgang en ze dragen dan ook in grote mate bij aan het denken in hokjes. Het is naar te eenvoudig om iemand eenzijdig te labelen als rood, geel, groen of blauw. Wanneer je als professional aan de slag gaat met DISC dan heb je de verantwoordelijkheid om te kiezen voor een betrouwbare partner.

Als mogelijke samenwerkingspartner van HRM Profielen bieden we je de mogelijkheid om het proces zelfstandig te ervaren. Bekijk hieronder een voorbeeld en neem vrijblijvend contact op wanneer je het afnemen van een test via HRM Profielen zelf eens wilt ervaren.

Download hier een gratis DISC test

Ben je geïnteresseerd in een samenwerking met HRM Profielen?

Er zijn bij HRM Profielen twee mogelijkheden:

 1. Ben je al elders DISC gecertificeerd, dan kan je in overleg in veel gevallen direct onze DISC testen inkopen. Voor grotere afnames bieden we gunstigere staffels aan. Neem contact op wanneer je hier meer informatie over wilt ontvangen.
 2. Wanneer je nog niet bekend met met DISC dan kan je bij HRM Profielen een DISC certificering volgen. Tijdens de training leer je (1) hoe de DISC analyse is opgebouwd, (2) op basis van welke theorie deze tot stand is gekomen en (3) hoe je het op een professionele wijze in kunt zetten in jouw werk.

Naast de DISC test bieden wij ook de drijfverentest aan.

Stel jouw vraag via onderstaand contactformulier in, mail naar info@hrmprofielen.nl of neem telefonisch contact op via 085 876 9741.