Slider

Doelen bereiken met DISC

Doelen bereiken met DISC

Doelen stellen, we doen het graag maar soms is het best een uitdaging om deze doelen daadwerkelijk te bereiken. Het realiseren van je doelen vereist inzet en planning. Hoe kan DISC hierin bijdragen? Allereerst is het goed om te beseffen dat de DISC-analyse een hulpmiddel is in plaats van een doel op zich. Het helpt je inzicht te geven in je verschillende gedragsvoorkeuren. Het zegt dus niets over wie je in essentie bent of wat je diepere gedachtes en motivaties zijn.

De DISC-methode is een instrument om gedrag in kaart te brengen. Het geeft aan hoe we de dingen bij voorkeur doen en aanpakken. Daarmee heeft het veel impact in hoe wij in het leven staan. Het zegt iets over hoe wij onder druk reageren, hoe wij sociale contacten aangaan, hoe wij ons werk doen én hoe wij onze doelen behalen. Daarbij is een bepaalde stijl niet beter of slechter dan de ander, maar heeft elke stijl zijn sterke punten en valkuilen. Door hiervan bewust te zijn, kunnen we deze kennis inzetten om doelen te behalen of bereiken.

Tips voor persoonlijke doelen stellen bij verschillende stijlen

Het DISC model onderscheidt vier stijlen; dominantie, invloed, stabiliteit en conformisme. Elk van deze stijlen heeft unieke kenmerken die invloed hebben op hoe we doelen stellen en bereiken. Hieronder volgt een algemene beschrijving van de vier verschillende gedragsstijlen.

De D-stijl (rood): mensen een dominante gedragsstijl zijn doelgericht en houden van uitdagingen. Vaak zijn zij competitief, ambitieus en daadkrachtig. Het tempo ligt hoog en zij denken in kansen. De D-stijl wil graag snel resultaat; concrete, duidelijke doelen voor de korte termijn werken daarom het beste. Wanneer het rendement lang op zich laat wachten, kunnen ze hun motivatie verliezen.

De I-stijl (geel): van nature zijn mensen met deze gedragsstijl enthousiast, positief en optimistisch. Nieuwe ideeën zullen dan ook met enthousiasme ontvangen en aangegaan worden. Daarbij is de ‘fun’ factor wel van belang. Als het eentonig of routinematig wordt, kan de gele stijl afhaken. Timemanagement is een aandachtspunt doordat het risico bestaat dat nieuwe doelen opgepakt worden voordat anderen zijn afgerond. De focus ligt dan ook meer op de korte dan op de lange termijn.

De S-stijl (groen): Mensen met een stabiele gedragsstijl waarderen consistentie en zekerheid. Hun doelen zijn vaak gericht op het verbeteren van relaties en het creëren van een harmonieuze werkomgeving. Realistische, goed gestructureerde doelen met heldere instructies werken het beste. Zij hebben baat bij regelmatige feedback en waardering voor hun betrouwbaarheid en inzet. Deze gedragsstijl heeft tijd nodig om op gang te komen. Zij houden van geleidelijke vooruitgang en richten zich meer op de lange termijn. Zij kunnen soms te bescheiden of minder innovatief kan zijn.

De C-stijl (blauw): Individuen met een blauwe gedragsstijl zijn nauwkeurig, planmatig en analytisch. Zij werken op een gestructureerde wijze en stellen doelen die gedetailleerd en goed doordacht zijn. Het is voor hen belangrijk dat doelen realistisch en haalbaar zijn, met duidelijke richtlijnen en deadlines. Zij waarderen dan ook een systematische benadering en goed doordachte plannen om doelen te bereiken. Doelen stellen zij dan ook meer op de lange termijn. De behoefte om het goed te doen en geen fouten te maken, kan ervoor zorgen dat ze het grotere geheel uit het oog verliezen. Dit kan ten koste gaan van het werktempo.

Persoonlijke doelen bereiken met DISC

Het begrijpen van je eigen DISC-stijl kan goed helpen bij het effectief stellen en bereiken van persoonlijke doelen. Elke stijl heeft zijn eigen voorkeuren en ook valkuilen:

De D-types: zij moeten oppassen dat ze niet te ambitieus worden en daarmee het risico lopen om hun doelen niet te bereiken. Het is belangrijk om realistisch te blijven.

De I-types: zij moeten zorgen dat hun doelen niet te vaag of te breed zijn. Het is nuttig voor hen om specifieke, meetbare doelen te stellen.

De S-types: zij moeten ervoor zorgen dat ze niet teveel in hun comfortzone blijven. Het is goed voor hen om zichzelf uit te dagen met nieuwe doelen.

De C-types: zij moeten oppassen dat ze niet teveel verstrikt raken in details. Het is belangrijk voor hen om het grotere plaatje te blijven zien.

Nieuwe doelen bereiken met DISC

Bij het maken van nieuwe doelen is het belangrijk om je DISC-stijl in gedachten te houden:

  1. Reflecteer op je stijl: begrijp hoe jouw unieke DISC-stijl invloed heeft op de manier waarop je doelen stelt en nastreeft.
  2. Maak gebruik van je sterke punten: elk DISC-type heeft kwaliteiten en eigen krachten. Gebruik deze om je doelen te vormen en te bereiken.
  3. Herken en adresseer je zwakheden: wees je bewust van de valkuilen van je DISC-gedragsstijl en probeer strategieën te vinden om deze te overwinnen.

Door je bewust te zijn van je DISC-stijl, kun je doelen stellen die niet alleen ambitieus en uitdagend zijn, maar ook de doelen bereiken. Dit zorgt voor een evenwichtige en effectieve benadering van persoonlijke ontwikkeling en succes.

Wil jij DISC leren toepassen binnen jouw werkgebied? Kijk dan gerust eens naar onze DISC certificeringstrainingen. Wij hebben diverse varianten dus altijd wel eentje die bij jou past.

Wat anderen ook interessant vinden

Zelfreflectie; waarom zou je dat doen? 

Welke manier van leren past bij jou?