Slider

DISC en stress; op welke manier uit zich dit?

DISC en stress; hoe gedraag jij jezelf onder druk?

Stress is een onderdeel van ons bestaan. Hoewel we er soms vanaf willen, of de mate waarin we het ervaren anders zouden willen zien, is het fysiek niet mogelijk om zonder stress te leven. We omschrijven het als volgt: “Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties.

Het ervaren van stress heeft als functie om in actie te komen bij een acuut levensbedreigende situatie.

Breder bekeken kan je zeggen dat stress ervoor zorgt dat wij een mate van spanning ervaren om een prestatie te leveren. Op zich is er dus niets mis met het hebben van stress. Wel heeft je lichaam en geest tijd nodig om weer tot rust te komen. Wanneer dit niet gebeurt, en je dus niet herstelt, heeft dat op de langere termijn een negatief effect op ons welzijn.

Wanneer we stress-gerelateerde klachten niet serieus nemen en door blijven gaan, kan dat leiden tot overspannenheid, burn-out of andere lichamelijke en emotionele klachten.

DISC onder druk

Stress zorgt ervoor dat we ‘op scherp staan’. Het heeft effect op ons gevoel en beoordelingsvermogen. Ons voorkeursgedrag wordt onder stress of druk vaak versterkt, waarbij de scherpe kanten naar boven komen. Afhankelijk van je voorkeursgedrag, zal je waarschijnlijk bepaald gedrag laten zien. Hieronder lees je welke invloed stress heeft op de verschillende DISC kleuren; wat zorgt voor stress en op welke manier uit zich dat?

 

Lees meer over het DISC model

 

DISC en stress; hoe gedraag jij jezelf onder druk?
 

Dominantie en stress

Mensen met een hoge score op de D-stijl hebben de behoefte aan controle en zijn gericht op vooruitgang. Zij gaan graag nieuwe uitdagingen aan en willen resultaten behalen. Zij kunnen stress krijgen van besluiteloosheid, gebrek aan focus en progressie en wanneer er vooral gekeken wordt naar de onmogelijkheden in plaats van naar de kansen die zich voordoen.

Druk of stress bij mensen met een hoge rode gedragsstijl kan zich op de volgende manier uiten: autoritair, ongeduldig, veeleisend naar zichzelf en anderen worden, intimiderend, tactloos, arrogant reageren en te snel beslissen en besluiten doorduwen. Bij teveel frustratie kan het ook zijn dat deze persoon afhaakt en de beslissing en verantwoordelijkheid bij de ander legt.

Klik hier wanneer je meer wilt weten over het DISC rood.

Invloed en stress

Iemand met een hoge score op de I-stijl is energiek en positief ingesteld. Zij zijn snel enthousiast, staan open voor nieuwe ideeën en weten vaak anderen te overtuigen en inspireren. Zij willen graag erkenning en aardig gevonden worden. Door gebrek aan betrokkenheid, vrijheid of het gevoel krijgen buiten de groep te staan, kunnen zij stress ervaren.

Wanneer mensen met een hoge gele gedragsstijl onder druk staan, kan zich dat als volgt uiten: impulsief, profilerend, overdreven en wispelturig, chaotisch worden, veel en van-de-hak-op-de-tak praten. Hoe groter de frustratie, hoe meer de I-stijl gaat praten en daarbij minder oog zal hebben voor de signalen van anderen.

Klik hier wanneer je meer wilt weten over het DISC geel.

Stabiliteit en stress

Bij een hoge score op de gedragsstijl S-stijl is er behoefte aan een voorspelbare omgeving. Deze mensen zijn vaak zorgzaam, geduldig, bescheiden en kalm. Zij vinden het prettig als zij weten waar zij aan toe zijn en waar er ruimte is voor samenwerken en hechte relaties. Een omgeving met veel veranderingen, onveilige sfeer en onpersoonlijke en directieve benadering, kan voor stress zorgen. Kenmerken van stress bij iemand met een hoge score op Stabiliteit zijn: zwijgzaam, passief, inschikkelijk, koppig worden, gaan twijfelen en zichzelf wegcijferen.

Bij veel frustratie of stress kan het zijn dat iemand me een hoge groene stijl juist de aanval kiest, vasthoudt aan zijn of haar ideeën en onvermurwbaar wordt.

Klik hier wanneer je meer wilt weten over het DISC groen.

Conformisme en stress

Mensen met een hoge C-stijl vinden het prettig om duidelijke regels en richtlijnen te hebben. Zij zijn gestructureerd, analytisch en nauwkeurig. Zij hebben een grote behoefte om hun werk goed te doen en besluiten weloverwogen te maken. Stress kunnen zij ervaren in een omgeving met gebrek aan duidelijkheid en kaders en waarbij impulsieve beslissingen genomen worden.

Bij stress of druk kan iemand met een blauwe gedragsstijl het volgende gedrag laten zien: pietluttig, serieus, procedureel, inflexibel, emotieloos, defensief en negatief worden. Hun perfectionistische aard zorgt ervoor dat onterechte kritiek ze veel stress op kan leveren. Zij zullen dan waarschijnlijk de discussie aangaan en hun verontwaardiging tonen en kunnen kil en afstandelijk overkomen.

Klik hier wanneer je meer wilt weten over het DISC blauw.

 

Ga naar de DISC kleurentest

 

De DISC analyse van HRM Profielen

Wil jij meer weten over inzichten die je kan krijgen met behulp van de DISC analyse en op welke wijze je deze kan inzetten in je werk? Dan kan je bij HRM Profielen terecht voor de DISC certificering. Deze DISC certificatietraining wordt zowel online áls fysieke (hybride) verzorgd. Tijdens de certificeringstraining krijg je niet alleen theoretische kennis aangeboden maar ook praktische en afwisselende werkvormen waar je na afloop zelf mee aan de slag kan. Ben je al elders gecertificeerd, dan is het ook mogelijk om rechtstreeks onze analyses in te kopen. Naast DISC bieden wij ook de drijfverenanalyse aan.

Wil je meer weten over onze dienstverlening, neem dan gerust contact met ons op. Wij bespreken graag met jou de mogelijkheden.

Anderen bekeken ook

De vijf factoren van werkgeluk

Zijn millennials nog wel gelukkig op werk? En kan dat eigenlijk wel?

Feedback en DISC