Slider

Loopbaanbegeleiding, hoe kan een DISC- en drijfverenanalyse helpen?

Van drijfveren tot successen: hoe motivatie leidt tot groei

Tegenwoorden werken we vaak niet meer onze hele carrière bij één werkgever. Vaste banen zijn dan ook in de meeste gevallen geen garantie meer voor het leven. Daarnaast willen veel mensen zich blijven ontwikkelen en vervolgstappen zetten in hun loopbaan. Waar sommigen een duidelijk doel voor ogen hebben, is het voor anderen soms minder helder. Bij loopbaanbegeleiding gaat het erom dat iemand een loopbaanvraag heeft. Dit houdt in dat de ander vaak wil weten wat hij of zij kan, waar mogelijkheden liggen op het gebied van nieuwe functies en waar een werkomgeving aan moet voldoen.

Door zowel de DISC- als drijfverenanalyse in te zetten, krijg je een waardevol en compleet beeld van de interactie tussen gedrag en drijfveren bij de ander. Dit inzicht biedt waardevolle informatie waarmee vooruitgekeken kan worden en keuzes gemaakt kunnen worden op het gebied van een volgende carrière stap.

DISC en drijfveren, wat zegt het?

Alles wat iemand doet, valt onder gedrag. Het gaat hierbij om zowel verbale- als non-verbale communicatie welke zichtbaar is voor anderen. De DISC-analyse, ook wel de DISC-test genoemd, brengt je voorkeursgedrag in kaart en geeft aan welke stijl je inzet om voor elkaar te krijgen wat je van binnenuit wilt. Het vertelt je hoe je iets gaat bereiken. Het DISC-model onderscheidt vier gedragsstijlen, te weten: Dominantie (rood), Invloed (geel), Stabiliteit (groen) en Conformisme (bauw). Voor een DISC-analyse kan je niet slagen of falen; elke gedragsstijl is ergens voor nodig. Iedereen heeft elke vier de DISC-gedragsstijlen in mindere of meerdere mate in zich. Door het DISC-model krijg je inzicht in je gedrag, weet je waar je sterke en aandachtspunten en kwaliteiten liggen.

Drijfveren worden ook wel verborgen motivatoren genoemd. Drijfveren zijn niet zichtbaar en bevinden zich op onbewust niveau. Dit maakt het lastiger om het bij mensen te ontdekken. Door het inzetten van de drijfverenanalyse kunnen de innerlijke motivatoren in kaart gebracht worden. Het geeft inzicht in waarom iemand bepaalde dingen doet of juist niet doet. Drijfveren vertellen jou wat jij werkelijk wilt, wat je leuk vindt om te doen, wat je belangrijk vindt in het leven en waar jij je tijd aan wilt besteden. Bij drijfveren gaat het er niet om hoe iemand zich gedraagt maar juist waarom iemand doet wat hij of zij doet. Er worden zes drijfveren onderscheiden: de autonome, theoretische, sociale, esthetische, Ideële en zakelijke drijfveer.

Door het inzetten van beide analyses bij loopbaanbegeleiding krijgt een respondent zicht op hoe zaken bij hem of haar werken. Juist het combineren van de uitkomsten, geeft richting aan het gesprek en kan verbanden duidelijk maken. Hierbij is het van belang dat de loopbaanvraag vooraf helder is. Het is dan aan de loopbaanbegeleider om in het gesprek te onderzoeken hoe de combinaties zich bij de ander uiten en wat dit voor de coachee betekent. Hierdoor creëer je op een effectieve en vaak snelle wijze inzichten en antwoorden op loopbaanvraagstukken.

> DISC Trainer of coach worden? Bekijk dan deze pagina