Slider

Welke manier van leren past bij jou?

disc-en-leren

Je leven lang leren. De ene vindt het een heerlijk vooruitzicht terwijl de ander er niets van wil weten. Het idee dat je in de boeken moet duiken, daar wordt niet iedereen enthousiast van. Toch is het vaak wel nodig om nieuwe kennis op te doen en te blijven leren. Er is niet één juiste manier, maar het volgende kan wel helpen:

 • Maak het doel duidelijk;
 • Kies de leermethode die het beste bij iemand past;
 • Leer actief door te gaan oefenen;
 • Vraag om feedback en reflecteer;
 • Herhaal en blijf het consistent toepassen.

De beste manier van leren hangt dan ook af van iemands persoonlijkheid en voorkeuren. Die voorkeuren kan je ook bij benadering halen uit de verschillende DISC kleuren. Zo ligt de behoefte van iemand met een groene gedragsstijl waarschijnlijk anders dan een persoon met een hoge rode gedragsstijl. In deze blog gaan we daar verder op in.

Dominantie

Mensen met een hoge dominante DISC-gedragsstijl hebben vaak de voorkeur voor leermethoden die praktisch, resultaat- en actiegericht zijn. Wat bij iemand met een dominante stijl kan aansluiten, is het volgende:

 1. Hands-on ervaring: leren door te doen. Praktische ervaringen en directe betrokkenheid bij activiteiten zijn belangrijk.
 2. Korte en krachtige informatie: kies lesmateriaal dat direct tot de kern komt en snel de benodigde kennis en vaardigheden biedt.
 3. Competitie en uitdaging: concurrentie werkt vaak motiverend. Zorg voor uitdaging en beloningen in het leerproces door een wedstrijdelement toe te voegen.
 4. Doelgerichtheid: leg uit waarom ze iets moeten leren en hoe het direct kan helpen bij het oplossen van problemen.

Invloed

Mensen met een hoge score op de gedragsstijl invloed zijn vaak sociaal, enthousiast en communicatief. Zij leren waarschijnlijk het beste in een interactieve en sociale omgevingen. De volgende leermethoden sluiten aan bij iemand met een hoge gele gedragsstijl:

 1. Groepsactiviteiten: workshops en brainstormsessies passen goed bij de gedragsstijl invloed. Discussiëren en ideeën uitwisselen werkt dan ook zeer effectief.
 2. Visuele hulpmiddelen: visuele elementen zoals afbeeldingen, diagrammen en aansprekende presentaties kunnen de aandacht vasthouden en de leerervaring versterken.
 3. Actieve participatie: moedig hen aan om actief deel te nemen aan discussies, bijeenkomsten en groepsactiviteiten. Dit vergroot de betrokkenheid.
 4. Feedback en erkenning: positieve feedback en erkenning voor hun inspanningen, werkt motiverend. Zorg dat er ruimte is voor zelfexpressie en het delen van ideeën.

Stabiliteit

Mensen met een hoge groene gedragsstijl zijn vaak geduldig en zorgzaam. Zij leren meestal het beste in een georganiseerde en rustige omgeving, waarbij zij tijd krijgen om informatie te verwerken. Methodes die bij de hoge groene stijl passen, zijn:

 1. Gestructureerde en vertrouwde leeromgeving: bied veiligheid en een duidelijke structuur in het leerproces. Dit helpt hen om zich comfortabel te voelen.
 2. Zorgvuldige uitleg: geef gedetailleerde en nauwkeurige uitleg over concepten en procedures. Ze waarderen diepgaande informatie.
 3. Reflectie en herhaling: bied mogelijkheid voor zelfbeoordeling. Laat ze hun eigen voortgang beoordelen en zorg voor de mogelijkheid om herhaaldelijk te oefenen.
 4. Positieve en bemoedigende benadering: zorg dat zij zich gewaardeerd voelen. Stabiele personen reageren goed op positieve bekrachtiging en aanmoediging met ruimte om vragen te stellen.

Conformisme

 1. Zorgvuldig ontworpen cursussen: kies leermiddelen en cursussen met een duidelijke structuur en overzichtelijke hoofdstukken.
 2. Grondige uitleg: geef diepgaande informatie en gedetailleerde uitleg over concepten. Zorg ervoor dat complexe onderwerpen volledig behandeld worden.
 3. Lezen en notities maken: geef ze de mogelijkheid om aantekeningen te maken en leerstof te markeren. Dit helpt hen om informatie te verwerken en te onthouden.
 4. Zelfstudie en zelfbeoordelingen: geef ruimte voor zelfstudie en onderzoek. Ze testen graag hun kennis om hun begrip van de stof te meten.

Uiteraard is ieder mens uniek en is leren een individueel proces. Iemand is vaak niet maar één kleur. Het is altijd goed om het gesprek aan te gaan om te kijken wat daadwerkelijk bij degene past.

Meer informatie

Wil jij met DISC aan de slag om te kijken hoe je het beste kan aansluiten op jouw medewerkers? Dan bieden wij de DISC certificering aan. Hierin leer je alle ins en outs van DISC en hoe jij die als professional het beste kan inzetten.

Wat anderen ook interessant vinden:

De vijf factoren van werkgeluk

Hoe zet je DISC in bij Recruitment?