Drijfverenanalyse

De visie van HRM Profielen is dat persoonlijke ontwikkeling begint bij bewustwording en zelfinzicht. Om inzicht te krijgen bieden wij verschillende assessments aan, waaronder de drijfverenanalyse. Deze vragenlijst brengt in kaart wat iemands innerlijke motivatoren zijn. Het geeft weer wat degene belangrijk vindt in het leven, vanuit waar iemand in beweging komt. Een waardevol instrument voor professionals om individuen, teams en organisaties te helpen in hun ontwikkeling.

De drijfverenanalyse, ook wel drijfverentest, geeft inzicht in de innerlijke motivatoren

Wat is een drijfverenanalyse?

De drijfverenanalyse is gebaseerd op de theorie van Dr. Eduard Spranger. De gebeurtenissen die iemand meemaakt en de wijze waarop deze worden geïnterpreteerd, vormen iemands waarden en daarmee zijn of haar drijfveren. We maken onderscheid tussen zes drijfveren.

 • Theoretische drijfveer
 • Zakelijke drijfveer
 • Autonome drijfveer
 • Esthetische drijfveer
 • Sociale drijfveer
 • Ideële drijfveer

Onze drijfveren bepalen de richting die wij kiezen in ons leven en zetten ons aan tot actie, maar wat zijn drijfveren nu echt?

De drijfverenanalyse biedt inzicht in de innerlijke motivatoren.

Waaruit bestaat een drijfverenanalyse?

De hoogte van de score op elke drijfveer vertelt waardoor iemand gedreven wordt. Een hoge score op een drijfveer is niet beter of slechter dan een lage score op een drijfveer. Het vertelt je meer over de waarde die iemand hecht aan de betreffende drijfveer en de houding die iemand aanneemt ten opzichte van deze drijfveer.

De drijfverenanalyse leidt tot een rapportage welke bestaat uit de volgende onderdelen:

 • De persoonlijke score op de zes drijfveren;
  • Wat zijn de overheersende drijfveren?
  • Wat zijn de situationele drijfveren?
  • Wat zijn de neutrale drijfveren?
 • Welke kenmerken en kwaliteiten horen bij deze drijfveren?
 • Wat geeft energie?
 • Welke mogelijke ontwikkelpunten zijn er?

Aan de hand van deze onderwerpen kan je richting geven aan bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling of leiderschapsontwikkeling. Daarnaast zien we dat de drijfveren ook steeds vaker ingezet worden binnen recruitment.

Inzicht en bewustwording voor persoonlijke ontwikkeling aan de hand van DISC en drijfveren

De meerwaarde van een drijfverenanalyse

Omdat drijfveren zich in ons onderbewuste bevinden, zijn deze vaak minder zichtbaar. Dit maakt het lastiger om ze te ontdekken. Een drijfverenanalyse helpt om inzicht te krijgen in de individuele drijfveren en de verschillende drijfveren in een groep. Door het invullen van de vragenlijst krijgen mensen antwoorden op wat voor hen belangrijk is in het leven, wat hun innerlijke motivatoren zijn. De analyse is behulpzaam bij:

 • Het aannemen van nieuwe medewerkers; passen de drijfveren van een kandidaat bij de organisatie en functie.
 • Bij het zetten van een volgende stap in iemands carrière.
 • Leidinggevenden inzicht te geven in wat de medewerkers belangrijk vinden in het leven.
 • In teams onderling begrip en respect te creëren waardoor betere relaties worden opgebouwd.

Waarom professionals werken met de drijfverenanalyse?

Persoonlijke ontwikkeling zou voor iedereen mogelijk moeten zijn. Dat is in ieder geval de visie van HRM Profielen. Vandaar dat onze analyses betaalbaar, prettig leesbaar, betrouwbaar en praktisch toepasbaar zijn.

Het biedt een extra verdieping in ontwikkeltrajecten. Het sluit perfect aan op de theorie van DISC.

Ben je geïnteresseerd in onze drijfverenanalyse?

Om met onze drijfverenanalyse te kunnen werken dien je gecertificeerd te zijn. We vinden het erg belangrijk dat de rapportages waar we veel in investeren op een correcte manier geïnterpreteerd en toegepast worden.

Nog niet gecertificeerd?

Bij HRM Profielen kun je jezelf certificeren voor drijfveren door deel te nemen aan één van onze certificeringstrainingen. In de training leer je de achtergrond van drijfveren en word je opgeleid om de analyse op een professionele wijze in te zetten in jouw organisatie of binnen jouw werkgebied.

Onze drijfverencertificering is erg praktisch ingestoken. Je gaat veel oefenen met de aangereikte theorie. Daarnaast is de training ook nog eens heel betaalbaar. Vanaf € 549,- (excl. btw.) kan je al aansluiten.

Onze drijfverentraining wordt beoordeeld met een 9.1. Dit maakt ons erg trots, daar doen we het voor!

Wil je binnen jouw organisatie met meerdere mensen tegelijk de training volgen? Neem contact op om de mogelijkheden voor een incompany drijfverencertificeringstraining te bespreken.

Heb je de certificeringstraining al elders gevolgd?

In veel gevallen kan je direct onze analyses inkopen. We komen graag met je in contact om de mogelijkheden te bespreken. Mail ons op info@hrmprofielen.nl of bel naar 085 876 97 41. Je kan ook altijd een vraag stellen via het contactformulier.

Anderen bekeken ook

Naast de drijfverenanalyse bieden we ook nog de volgende rapportages aan:

Bekijk de DISC analyse kleurentest persoonlijkheidstest gedragsanalyse

De DISC gedragsanalyse brengt de voorkeursstijlen in kaart. Het geeft inzicht in de verschillende gedragsstijlen die iemand laat zien. Wat zijn de kwaliteiten en wat zijn de ontwikkelpunten?

Bekijk de teamanalyse DISC van HRM Profielen

Stel de teamanalyse samen uit verschillende DISC analyses. Krijg inzicht in de samenstelling van het team, hoe is het team opgebouwd en waar liggen nog kansen. Wat maakt jouw team sterk?