Slider

Worden jouw talenten benut?

vrouw-verveeld

Kom jij helemaal tot je recht op je werk en ga je elke dag vol enthousiasme ernaar toe? Past je baan bij jouw kwaliteiten en weet je meerwaarde te creëren? De antwoorden zullen voor iedereen anders zijn. Daarnaast kan het nog best lastig zijn om te bedenken waarom jouw werk wel of niet goed voelt. Vaak heeft dit te maken met je drijfveren. Deze zijn vaak niet zichtbaar en vinden in het onderbewuste plaats. Dit maakt het lastiger om drijfveren bij mensen te ontdekken.

Het inzetten van een drijfverenanalyse, ook wel drijfverentest genoemd, helpt bij het inzichtelijk maken van iemands motivatoren. Wat zorgt ervoor dat iemand in actie komt, wat vindt iemand belangrijk in het leven? De drijfverenanalyse meet namelijk de unieke kwaliteiten die iemand de organisatie te bieden heeft. Drijfveren en werkplezier zijn dan ook nauw met elkaar verbonden.

Drijfveren; waardevol voor mens en organisatie

Wanneer je drijfveren niet overeenkomen met wat de organisatie vraagt, zorgt dat vaak voor stress en demotivatie. Voor zowel werknemers als werkgevers is het dan ook heel waardevol om drijfveren te achterhalen. Dit kan helpen om een inschatting te maken of een persoon daadwerkelijk bij een bepaalde functie of organisatie past. Wanneer de werkplek goed aansluit bij de persoonlijke drijfveren, kan degene zijn kwaliteiten hierin kwijt en meerwaarde voor de organisatie en zichzelf creëren. De drijfverenanalyse onderscheidt zes drijfveren.

Zakelijke drijfveer: kenmerkt zich door een nuchtere en praktische houding. Zij voelen zich het best op hun plek bij een zakelijke omgeving waarin effectief wordt gewerkt. Zij zijn resultaatgericht, werken goed onder druk en zijn besluitvaardig. Zij houden oog voor de doelstellingen van de organisatie en zijn goed in het creatief inzetten van middelen om resultaten te behalen.

Sociale drijfveer: richt zich op het helpen en ondersteunen van anderen. Zij zijn teamplayers en sterk in samenwerken en verbinden. Vaak hebben deze mensen een uitgebreid sociaal netwerk. Zij tonen zich respectvol naar anderen en hebben oog voor de mens achter de collega. Vaak bieden zij een luisterend oor en kalmeren anderen in stressvolle situaties.

Theoretische drijfveer: heeft een sterke behoefte om kennis op te doen en te leren. Door hun nieuwsgierige en objectieve houding zijn zij goed in het filteren van informatie. Zij hebben een sterk analytisch vermogen, bereiden zich goed voor en zijn goed in staat inhoudelijke vragen te beantwoorden. Vaak werken zij lang en hard door om oplossingen te vinden voor problemen.

Autonome drijfveer: heeft de behoefte om controle op het eigen leven of dat van anderen uit te oefenen. Zij zijn erop gericht om mogelijkheden te creëren, om vooruit te komen en de hoogst haalbare doelen te realiseren. Op het werk durven zij hun eigen mening uit te spreken, risico’s te nemen en verantwoordelijkheid te dragen. Vaak beschikken zij over sterke leiderschapskwaliteiten.

Ideële drijfveer: hecht waarde aan bepaalde richtlijnen; een systeem of een leidraad om het leven richting te geven. Mensen met deze drijfveer hebben een hoog arbeidsethos. Zij zijn zorgvuldig en nemen hun werk serieus. Als teamlid is het iemand waarop je kan bouwen. Vaak zijn zij goed georganiseerd, betrouwbaar en leveren kwalitatief goed werk.

Esthetische drijfveer: streven naar balans in het leven. Zij zijn sfeergevoelig en hebben behoefte aan zelfontplooiing en zelfvervulling. In een team merken zij veranderingen in sfeer op en voelen zij anderen aan. Zij dragen bij aan een evenwichtige werkomgeving. Ook tonen zij wederzijds respect voor teamleden. Vaak komen zij met creatieve en originele ideeën.

De drijfverenanalyse inzetten

Ben je coach, trainer, HR-professional of leidinggevende en lijkt het je interessant om te gaan werken met de drijfverenanalyse? Dan kan je bij HRM Profielen een drijfverencertificeringstraining volgen. Tijdens de training leer je hoe je de analyse op een professionele en vooral praktische manier in kunt zetten in jouw werk. Naast de drijfverenanalyse training, bieden wij ook de DISC-certificeringstraining aan. Ben je al elders DISC en/of drijfveren gecertificeerd, dan kan je in overleg in veel gevallen direct onze analyses inkopen. Heb je interesse in een van onze producten? Neem dan contact met op met HRM Profielen. Wij informeren je graag over de mogelijkheden.

Wat anderen ook bekeken

Drijfveren; waar kom jij je bed voor uit?

Hoe kunnen drijfveren de HR Professional helpen bij recruitment?

De zin en onzin van drijfveren