DISC analyse

Met 20 jaar ervaring is HRM Profielen leverancier van een betrouwbare, heldere en prettige leesbare DISC analyse. Ook wel bekend als een gedragsanalyse of kleurentest. Aan de hand van een online assessment worden de voorkeursstijlen van gedrag en communicatie in kaart gebracht, wat mensen inzicht in zichzelf en anderen geeft. Het helpt professionals om medewerkers, teams en organisaties om zichzelf verder te ontwikkelen.

Onze analyses zijn meertalig te verkrijgen (Nederlands-, Engels- en Franstalig).

DISC kleurentest persoonlijkheidstest DISC kleuren rood geel groen blauw

De DISC analyse brengt gedrag en communicatievoorkeuren in kaart

Een DISC analyse staat ook wel bekend als de DISC kleurentest. Het is een HR-instrument waarmee gedrag wordt geanalyseerd en op een eenvoudige wijze wordt weergegeven. De basis van het DISC model is gebaseerd op de theorieën van Jung. Het model bestaat uit vier gedragsstijlen: Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Conformisme. Deze worden ook wel aangeduid met de vier DISC kleuren; rood, geel, groen en blauw.

Aan de hand van de analyse krijgt iemand inzicht in de mate waarin hij of zij elk van de vier gedragsstijlen in zich heeft. Vanuit daar is het mogelijk kwaliteiten nog beter te benutten en aandachtspunten te verbeteren. Dit komt zowel de ontwikkeling van deze persoon ten goede als die van het team en de organisatie.

De opbouw van de analyse

Wij vinden het belangrijk dat onze analyses voor een brede doelgroep toegankelijk zijn. In onze rapporten komen diverse onderwerpen aan het bod en zijn opgebouwd uit twee delen.

 1. De persoonlijke gedragsstijl;
 2. De gedragsstijl in de werkomgeving.

Onder het persoonlijke gedrag verstaan wij de zichtbare communicatie van een persoon met zijn of haar omgeving. Dit betreft zowel verbale als non-verbale communicatie. Bij de persoonlijke gedragsstijl gaan we onder andere in op:

 • Persoonlijke DISC gedragsgrafieken.
 • Een gedragsprofiel in beeld aan de hand van het teamweb.
 • Wat zijn de hoge en lage DISC scores?
 • Een visuele weergave van de hoge en lage scores d.m.v. de intensiteitsweergave.
 • Wat is het natuurlijke gedrag en wat is het gedrag onder druk (basis en respons)?

In het tweede deel van de rapporten worden de waarde van het individu beschreven voor een organisatie en de werkomgeving. Dit is niet alleen voor degene die de analyse invult interessant, maar ook voor zijn/haar leidinggevende en collega’s.

De DISC analyse nabespreken met een rapport van HRM Profielen.

Waarom werken met een gedragsanalyse DISC?

Ontwikkeling begint met (zelf)inzicht en bewustwording. Een gedragsanalyse kan hierin de start zijn. Dit is van waarde bij persoonlijke ontwikkeling, maar ook op het gebied van team- en organisatieontwikkeling. Het geeft handvatten om:

 • Een individu te helpen bij persoonlijke groei en werkgeluk;
 • Teams beter te laten functioneren en de communicatie te verbeteren;
 • Leidinggevenden te ondersteunen om hun leiderschapsstijl te ontwikkelen;
 • Vanuit de behoefte van de organisatie nieuwe medewerkers gericht te werven en selecteren.

Wil je met de DISC analyse werken, maar ben je nog niet gecertificeerd?

Lees hoe jij gecertificeerd kunt worden voor DISC. Onze DISC training wordt beoordeeld met een 9.1 uit 191 reviews en je volgt hem al vanaf €549,- (excl. btw.).

Neem contact op met HRM Profielen voor meer informatie over de DISC analyse

Wil je meer weten over de mogelijkheden?

Mail naar info@hrmprofielen, neem telefonisch contact op via 085 876 97 41, of stel jouw vraag via onderstaand contactformulier.